TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Kırgızistan’da yatırım çağrısında bulundu
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kırgızistan’da yatırım çağrısında bulunarak, “Kırgızistan’daki yatırımlarınızın ölçeği sadece Kırgız pazarı değil. Kırgızistan’da yatırım yapmak çok daha geniş bir coğrafyaya ulaşmak anlamına geliyor” Avrasya Gümrük Birliği nedeniyle.” dedi.
Türkiye-Kırgızistan İş Forumu, Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi.
Burada konuşan Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerde ilerleme kaydedildiğini ve bunu daha üst seviyelere çıkarmak istediklerini söyledi.
Kırgızistan’ın son yıllarda büyük bir ilerleme ve reform sürecine girdiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
“Kırgızistan’da çeşitli sektörlerde 500’e yakın Türk sermayeli firma faaliyet gösteriyor. Bu firmalar binlerce Kırgız kardeşimize istihdam sağlıyor. Türk müteahhitler bugüne kadar Kırgızistan’da yatırım değeri 1 milyar dolar civarında olan 93 projeye imza attı. Bu projelerle, Kırgızistan’ın bağımsızlığından bu yana şirketlerimiz başarılara imza attı.”Şirketlerimizin Kırgızistan’da 1 milyar doları aşan yatırımlarıyla gurur duyuyoruz. Bu yeni dönemde çok daha başarılı projelere imza atacağımıza inanıyorum.”
Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasındaki 5 milyar dolarlık ticaret hedefinin gerçekçi olduğunu ve bu hedefe ulaşılacağına inandığını belirtti.
“Çin pazarı da göz ardı edilmemeli”
Kırgızistan’ın dost ve kardeş bir ülke olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kırgızistan’daki yatırımlarınızın ölçeği sadece Kırgızistan pazarı değil. Kırgızistan’daki yatırımlarınız Avrasya Gümrük Birliği sayesinde çok daha geniş bir coğrafyaya ulaşmak anlamına geliyor. Bu da 180 milyonluk bir pazar anlamına geliyor. Ayrıca Kırgızistan Çin’in komşusu. Çin pazarı da arka planda.Orta ve uzun vadeli vizyonumuz mutlaka Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde kendi gümrük birliğimizi kurmak olmalıdır.Kırgızistan, Bağımsız Devletler Teşkilatı coğrafyasında gümrük birliğine giren ilk ülkedir. Dünya Ticaret Örgütü üyesiyiz. Son 30 yılda yeniden şekillenen Avrasya siyasi haritası, işbirliği içinde hareket etmemizi zorunlu kılıyor.”
Hisarcıklıoğlu, Kırgızistan gümrüklerinin modernizasyonuna yönelik tecrübelerini paylaşmaya hazır olduklarını belirterek, “TOBB olarak Türkiye’nin kara gümrük kapılarını modernize ederek ihracatçılarımıza önemli bir maliyet avantajı sağladık. Aynısını burada da yapmaya hazırız. Lojistik alanında da ciddi iş birliği fırsatları var.İkili ticaretin artması için “Ulaştırma maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor. Karayoluna alternatif ulaşım olanakları geliştirilmeli.” dedi.
İpek Yolu’nun canlanmasının yeniden değer kazandığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Orta kuşak bizim için öncelikli tercihtir. Böylece Hazar, Karadeniz ve Akdeniz birbirine bağlanacak, bölgemiz daha da zenginleşecek.” Küresel ekonomiye güçlü bir şekilde entegre olmuş durumdayız. Bir diğer işbirliği alanı da Kırgızistan’ın zengin su kaynaklarıdır.” “Gerekli yatırım koşulları oluştuğunda Kırgızistan’ın hidroelektrik potansiyelini ekonomiye kazandırmak için ortak projeler geliştirebiliriz. İş dünyası olarak üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu her fırsatta ifade ediyoruz.” dedi.
“Türkiye’nin yenilenebilir enerji konusunda tecrübesi var”
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Nail Olpak, iş dünyası olarak ticari hedeflere ulaştıklarında yenilerini belirlediklerini anlatarak, “Devlet büyüklerimiz bize her zaman daha büyük hedefler koyuyor. Şimdi önümüzde daha büyük hedefler koyacağımız bir süreç var.” Önce 2 milyar dolardan bahsedelim, sonra belki 5 milyar dolardan bahsedelim.Sektörel bazda iş yapmak isteyen firmalardan bir heyetle Kırgızistan’a gitmenin uygun olabileceği konuşuldu. Önümüzdeki günlerde bunu karşılıklı olarak değerlendireceğiz.” dedi.
Kırgızistan iş dünyasına hitap etmek istediğini belirten Olpak, “Benzer heyetleri oradan Türkiye’ye getirmemiz gerekiyor. Türkiye’nin de yatırım arzusunda olduğunu belirtmek isterim.” dedi.
Olpak, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın sonuçlarına da dikkat çekerek, “Bu konuyu çalışmamız lazım, tedarik zincirinin bozulması nedeniyle Türkiye Kırgızistan’a ne yapabilir, gıda başta olmak üzere diğer alanlardaki yatırımlar neler olabilir?” Enerji ve ulaşım üzerine çok konuştuk, yenilenebilir enerji kaynaklarından bahsettik.” “Türkiye’nin çok değerli bir tecrübesi var. Bu tecrübeyi iştirakler noktasında hayata geçirmemizin doğru olacağını düşünüyorum. Anlaşmalar bizim için değerlidir.” sözlerini kullandı.
Konuşmaların ardından Kırgızistan ile Türkiye arasında imzalanan ticari anlaşma metinleri karşılıklı olarak dağıtıldı.