Haber

İliç faciasının ardından TBMM’de Maden Kanunu görüşmesi ertelendi

Erzincan İliç Çöpler Madeni atık sahasında meydana gelen çökme nedeniyle bugün TBMM Genel Kurulu’nda yetki kanunlarında değişiklik yapılmasını öngören kanun tekliflerine ilişkin görüşmelerin yapılması ertelendi.

MADENİN İŞLETİLMESİ İÇİN RAPOR GEREKLİ OLMAYACAK

Enerji piyasasına ilişkin 15 maddelik torba yasada ülkenin yer altı ve yer üstü kaynaklarının kullanımına ilişkin düzenlemeler yer alıyor.

Yedi yasada daha değişiklik yapılmasını öngören yeni torba yasa, madencilik, doğal gaz ve yenilenebilir enerji işverenlerine avantajlar sağlaması nedeniyle eleştiriliyor. Torba yasanın kabul edilmesi halinde;

– Yurt içinde üretilen ve farklı kaynaklardan ithal edilen doğal gaz, Türkiye’de sıvılaştırılarak LNG olarak dünya pazarlarına pazarlanabilecektir. Sıvılaştırma tesislerinde gerçekleştirilecek faaliyetlerin yöntem ve esasları Bakanlığın görüşü alınarak meclis tarafından belirlenecek.

– Kıyı Kanununda yapılacak değişiklikle göllerde imar planı olmaksızın yenilenebilir enerji üretim tesisleri kurulabilecek.

– Enerji verimliliğini artırmaya yönelik hazırlanan projelere, 15 milyon lirayı aşmamak kaydıyla maliyetinin en fazla yüzde 30’u oranında Bakanlıkça destek verilecek.

– Madenin işletilmesi için rapor gerekmeyecek. Firmalar birden fazla kaynak izni alabilecek ve lisanssız üretim yapabilecek. Döviz, enerji alımına dönüştürülecek.

– Lisans süresi dolan tesisler aradaki farkı ödeyerek lisans alabilecektir. Afet bölgesinde elektrik, meclisin belirleyeceği şartlarda sağlanacaktır. Kamulaştırma için ödenen bedel düşecek.

– Nükleer sızıntı durumunda tesis işletmecisi sorumlu olmayacaktır.

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu